resepi nasi kerabu terengganu

Bahan untuk Nasi


Beras 2 pot( untuk 4 orang makan)
Bunga telang ( guna pewarna biru aje sebab susah nak cari bunga nih)
Air secukupnya.. πŸ˜„πŸ˜„

Cara-caranya

Masak beras,  kemudian titis pewarna sedikit.. Kalau pakai bunga telang kena rendam beras semalaman dulu..  Esok baru masak nasi.. πŸ˜…πŸ˜…

Tumis budu

Bahan-bahannya:
5 Sudu Budu( bahan utama nih)
Bawang besar 2 labu***blend
Asam keping a.k.a asam gelugur
Halia( guna dua inci)**blend
3 batang serai
Cili boh atau cili kering
Santan pekat 1 cawan
Sedikit garam
Minyak masak
Nisan/gula melaka@gula putih

Cara caranya

Tumis bahan blend sehingga naik Bau.. Lepas tu masukkan cili boh atau cili kering yang dah diblend.. Kemudian masukkan serai,  asam keping,  garam, nisan dan budu.. Last sekali masukkan santan.. Kacau sehingga pekat melekat kaw kaw punya.. 😘😘


Sambal ikan dan sambal nyior

Bahan bahan
Ikan selayang( rebus dengan asam keping dan garam)
Nyior goreng tanpa minyak
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam,gula

Cara caranya

Tumbuk bawang merah dan halia.. Kemudian masukkan sikit sikit ikan rebus.. Tumbuk semua sampai habis.. Nyior goreng dicampur bersama sama bahan yang ditumbuk tadi.. Gaul semua sekali bahan lain lain.. Mase ni boleh adjust rase la..

Bahan penyeri lainπŸ˜πŸ˜πŸ˜›

Telur asin
Keropok goreng
Ayam goreng/ayam bakar/ikan goreng
Ulam-ulaman( taugeh, kacang panjang, daun kesum, daun kemangi,pegaga,bunga kantan- saya xguna timun batang sebab cepat basi nanti)
Sambal lada( lada besar+lada kecik+garam+gula+asam limau+belacan)


Comments